Att strömma sin gudstjänst online

I dessa coronakris-tider är det många som börjar fundera på att sända sina gudstjänster på nätet. Men hur gör man? Vad behöver man? Vad kostar det? Är det svårt? Här vill vi sammanställa en enkel guide för att börja sända sina gudstjänster på nätet.

Den här guiden riktar sig till de församlingar som snabbt vill komma igång med att sända utan att lägga ner alldeles för mycket pengar. Det är inte en guide till hur man gör de proffsigaste tv-sändningarna, utan istället en enkel förklaring till hur ni kan använda vad ni kanske redan har för att komma igång med att sända era gudstjänster till de församlingsmedlemmar som kanske inte kan komma till kyrkan just nu. 

Med lite tur krävs det bara en liten investering för att ni snabbt ska komma igång. De lösningar som vi presenterar ger också möjligheter för framtida förbättringar, för de som vill fortsätta. Det här är alltså budgetlösningen, som ändå kan leda till relativt goda resultat och som alltså kan byggas ut i framtiden.

Var på nätet skall vi sända?

Det finns flera sätt att sända över internet. De flesta kanske funderar på att sända via församlingens hemsida. Det är givetvis fullt möjligt, men det blir genast lite svårare att göra. Vi rekommenderar därför att ni sänder era gudstjänster på Youtube eller Facebook och hänvisar till er youtube- eller facebooksändning från er hemsida. För detta behöver er församling ha ett konto på Youtube, eller en sida på Facebook.

Den allra enklaste lösningen är att sända via en mobiltelefon. Kvalitén kommer inte att bli den bästa, men det fungerar åtminstone. Förutom bilden, så blir dock det största problemet ljudet. En mobiltelefons mikrofon riskerar att inte fånga upp ljudet från de som talar på ett bra sätt. Om ni vill köra på den här lösningen, rekommenderar vi att ni ordnar med ett sätt att koppla in en bättre mikrofon, eller koppla in hela kyrkans mixerbord (exempelvis genom en monitor-utgång) in i telefonens hörlurs- och mikrofoningång. Detta kan ni få hjälp med i en musikaffär.

Kameror

Det finns nästan inga gränser på hur mycket tv-kameror kan kosta. Det finns många skäl till det, men vi ska inte gå in på det nu. Poängen är att för den som behöver komma igång snabbt och billigt så kan ni sända med vanliga kameror som ni förmodligen redan har hemma. Videokameror och handycams fungerar utmärkt för en enkel sändning, och med rätt inställningar kan man få en fullt godtagbar kvalité. Systemkameror fungerar oftast ännu bättre än billigare videokameror (bättre bildkvalité och inställningsmöjligheter). Om ni ska investera i kameror, så är handycams däremot inte att rekommendera, men för det får bli ett ämne för en annan artikel. För den lösning som vi presenterar nedan, så behöver ni kunna koppla era kameror med HDMI-utgång.

Se till att de kameror som ni använder kan visa en ren bild, utan en massa extrainformation (datum, record och sådana symboler). Ni behöver inte spela in någonting på era kameror. Det enda kamerorna ska göra är att sända ut bilden via HDMI-kabeln. Om ni använder flera kameror är det viktigt att se till att de har samma inställning färgtemperatur. Annars kommer ni förmodligen märka att olika kameror inte visar färger och hudtoner på samma sätt.

Hur får vi in kamerabilden till datorn?

Om ni redan har tillgång till kamera och dator, så är detta den enda investering som ni behöver göra för att komma igång. Kanske behöver ni köpa någon extra HDMI-kabel också.

Den förmodligen mest prisvärda produkten just nu heter ATEM Mini av Blackmagic Design. Företagsnamnet är verkligen en ögonbrynshöjare, men de tillverkar bra och prisvärda tv-produkter.

ATEM Mini kostar 3.790 kr i handeln och låter dig koppla in fyra HDMI-anslutningar (kameror eller projektor-dator). ATEM Mini bjuder dessutom på många avancerade funktioner för den som vill. Förutom knapparna på själva enheten, kan den styras från en dator där man kan ställa in bild-i-bild och undertexter. ATEM Mini erbjuder förvånansvärt många funktioner som finns på de större modellerna.

Den stora fördelen med ATEM Mini är att den kopplas in i datorn genom en vanlig USB-ingång. Datorn kommer uppfatta den som en webbkamera, vilket gör att inga drivrutiner behövs! Det räcker egentligen bara med att koppla in en kamera till ATEM Mini, koppla in den i datorn och köra!

Ljudet

Till ATEM Mini kopplar ni även kyrkans ljudmixerbord, förslagsvis genom en monitor-utgång. ATEM Mini har två stycken 3,5 mm-ingångar för ljud. Se bara till att ljudteknikern har koll på det ljud som går ut till ATEM Mini:n. Ljudvolymer är nästan alltid annorlunda när man lyssnar på TV genom hörlurar på telefonen eller på TV:n hemma i vardagsrummet. Kom också ihåg att allting som inte talas (eller spelas) in i en mikrofon inte kommer att höras på er webbsändning. Kom också ihåg att se till att ATEM Mini:n inte tar emot ljudet från kamerornas mikrofoner när ni använder er av mixerbordet. Detta kan man göra genom datorn och det program som följer med ATEM Mini.

För de som tittar på lite mer avancerade lösningar finns Blackmagic Designs ATEM Television Studio för 12.490 kr och uppåt, beroende på modell. Bland fördelarna finns att man kan koppla in ljud med XLR-kabel, koppla in kameror med SDI-kabel (SDI är en tv-standard som ger bättre kvalité, högre säkerhet, fler möjligheter och betydligt längre räckvidd än HDMI). Dessutom kan man se en förhandsvisning av alla kameror på en skärm, så att man ser vad som händer på de kameror som inte är “live”. För att koppla den större modellen ATEM Television Studio till en dator används  BMD Ultrastudio Mini Recorder för 1.790 kr eller BMD Web presenter för 5.990 kr. Det finns givetvis andra märken och modeller, men vi har för enkelhetens skull valt dessa som används av väldigt många.

Det finns många fler produkter (ofta kallade Capture Device) som tar in en HDMI-signal via USB in i datorn, ofta för 1000-3000 kr. Flera av dessa riktade till gamers. Utmaningen med de flesta capture devices är att de ofta inte har någon ljudingång, utan räknar med att ljudet redan ska vara inbäddat i HDMI-signalen. Ljudet från en kameras mikrofon kommer inte vara tillfredställande vid en webbsändning. Exempelvis Elgato Game Capture HD60 har ljud in. Alternativet, om man har en capture device utan ljudingång är att antingen koppla in en bättre mikrofon i kameran eller att koppla in ett externt ljudkort till datorn, för att kunna koppla in mixerbordet den vägen. Med tanke på priset, enkelheten, 4 HDMI-ingångar, och framförallt de många fler möjligheterna som ATEM Mini erbjuder, så är den allra oftast det bästa valet. Men för den som redan har en eller flera capture device och ett ljudkort redo och inte vill spendera några pengar så är saken avgjord åt andra hållet.

Hur sänder man på Youtube eller Facebook?

Nu har vi kommit så långt att vi har kopplat in kamera och ljud in i datorn. Därifrån ska gudstjänsten skickas upp till Facebook eller Youtube. Vi rekommenderar programmet OBS (Open Broadcast Software) som är gratis att ladda ner. OBS finns för både PC, Mac och Linux.

OBS kan vara lite krångligt i början, men det finns flera Youtube-videos som förklarar hur det fungerar, bland annat denna. OBS behöver konfigureras för att hämda video- och ljudsignalen från ATEM Mini, eller det alternativ man har valt. Om man har flera capture devices, så kan OBS växla mella kamerorna, inne i programmet. Kom ihåg att se till att OBS inte sänder ljudet från datorns mikrofon, utan det ljud som kommer från mixerbordet genom ATEM Mini:n eller den andra lösning som ni har valt.

När man startar en live-sändning på Youtube eller Facebook så går man in på den Youtube- eller Facebook-sida som man ska sända ifrån och väljer Livesändning. Ofta brukar man kunna sända från datorns webbkamera, men nu ska man koppla ihop OBS och Youtube eller Facebook. Den här Youtube-videon visar hur. Från Facebook eller Youtube får du en adress och en unik streamingnyckel som du knappar in på OBS. När du startar streamingen från OBS, så skickas videosignalen ut på den länken, och din Youtube-sida eller Facebook-sida lyssnar in på samma länk och streamingnyckel.

Hur spelar man in?

När man redan är igång med kameror och ljud vill många passa på att inte bara sända, utan också spela in. OBS Studio kan spela in på datorn, om datorn klarar av det. En extern inspelning lättar på trycket på datorn, och ger också en högre kvalité. Blackmagick Design Video Assist (HDMI och SDI) Hyperdeck Studio (enbart SDI) och Atomos Ninja V (HDMI) är tre alternativa lösningar, men det finns givetvis fler.

Hur är det med musikrättigheterna?

Det är viktigt att göra rätt för sig när man sänder online. David Media har satt ihop en otroligt bra genomgång av vad som gäller. Ni kan läsa den här.

Lycka till!

Vi hoppas att den här guiden varit till hjälp. Vi är i en speciell tid just nu då många församlingar måste hitta lösningar snabbt för att sända online utan att spendera alldeles för mycket pengar. Det här är den budgetlösning som vi tycker är den bästa som marknaden har att erbjuda just nu. Det är givetvis inte den mest professionella lösningen, men om man vill fortsätta att göra förbättringar, så är detta en god grund att stå på och bygga vidare utifrån. ATEM Mini är oerhört kraftfull, särskilt om man lär sig använda ATEM-programmet på datorn. Om man klarar sig utan SDI-ingångar, XLR-ingångar och Multiview-skärm så är den rätt väg att gå. Annars finns de större ATEM-modellerna.

Med rätt inställningar går det att få bra bild även från billiga kameror, men kvalitén kommer givetvis att bli bättre när man stiger upp i pris. Även ljudet är värt att lägga ner energi på. Kan man säkerställa att ljudet från mixerbordet blir bra, så har man vunnit mycket. Vill man panorera med kamerorna är videostativ att föredra, framför vanliga fotostativ. Videostativ har oftast oljehuvuden och är mycket smidigare att röra kameran med. För enkla och lätta kameror klarar man sig långt med exempelvis stativ från Benro. Dyrare stativ ger mjukare rörelser, klarar av tyngre kameror och är mer slittåliga.

Låt oss också be för vår värld och alla som lider just nu. Coronavirusets framfart drabbar allt fler med både sjukdom och arbetslöshet. Låt oss be om hälsa och tröst för de som lider och ett Gudsingripande som stoppar coronavirusets framfart. Låt oss också be att många människor, mitt i denna nöd, får möta och ta emot Jesus som Frälsare, Räddare och Fridsfurste. Ytterst sett, så är det Han som är vårt enda Hopp!

Jesus såg på dem och sade:”För människor är det omöjligt,
men för Gud är allting möjligt.” (Matt 19:26)

Share This