HAN ÄR VERKLIGEN UPPSTÅNDEN!

Vi går nu in i den största högtiden för oss som tror på Jesus nämligen påsken. Det är då vi firar att Jesus gjorde upp med det som var mänsklighetens största problem, synden. För världen är korset en dårskap men för oss som tror är det en gudskraft. Påsken föregås av passionsveckan. Under passionsveckan kan vi följa Jesus sista vecka. På palmsöndagen rider han in i Jerusalem på en åsna för att uppfylla den profetia som Sakarja talat om. Folket lägger ut sina mantlar och jublar. Här når Jesus piken i sin populäritet. Men Jesus hade aldrig för avsikt att göra sig populär, han kom till Jerusalem för att ge sitt liv. Under passionsveckan går sedan Jesus genom många hårda prövningar. Han sviks av sina vänner, inte bara Judas. Det står att alla lärjungar viker av från hans sida. Kanske har du upplevt svek från vänner? Kanske har du gett allt för en vän som sedan gick bakom din rygg? Jag tror vi alla varit där mer eller mindre. Jesus har gått i våra skor. På korset ropar han ut ”Fader, Fader, varför har du övergivit mig?” Jesus har förmågan att känna med oss, han har gått i våra skor. Hebr 4:15 säger Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev frestad i allt liksom vi, men utan synd.

På skärtorsdagen instiftar Jesus nattvarden. Detta sakrament som allt sedan dess har varit en helig måltid för oss som tror på Jesus. Varje gång vi firar nattvard så påminns vi om det offer som han gav oss, sin egen kropp, sitt eget blod. I nattvarden står vi alla nakna och helt utan gärningar. Där visar han sin nåd, sitt hjärta och sin kärlek för oss. Jesus är frälsaren i singularis form, vi är bara mottagare. 
På långfredagen är det sedan dags för Jesus att ge sitt liv. Folkhopen ropar nu Korsfäst, korsfäst!!” Samma människor som mindre än en vecka tidigare hade ropat ”Hosianna, välsignad är han som kommer i Herrens namn” vill nu se hans död. Det är samma människor som sett sina barn, föräldrar, släkt och vänner bli botade av honom. Det är samma människor som Jesus mättat med bröd och fisk. På mindre än en vecka har allt förvandlats. Det säger en del om hur det är att vara andlig ledare. En dag älskad, nästa dag hatad. Vi går alla i samma fotspår som Jesus.
När Jesus sedan ger upp andan så utbrister han ”Det är fullbordat!” Jesus kom inte för att påbörja en resa på jorden. Han kom för att fullborda sitt uppdrag. På samma sätt är vi inte bara kallade att påbörja vår vandring med Jesus, vi har ett lopp att fullborda. Precis som Paulus utbrister i slutet av sitt liv ”Jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron” 2 Tim 4:7
Alla filmer har ett lyckligt slut. Så har även påsken ett lyckligt slut. På tredje dagen uppstår Jesus från de döda, han besegrar den sista fienden nämligen döden. Jesus uppstår och visar sig för sin lärjungar och ger dom säkra bevis. Han förblir sedan hos dom i 40 dagar där han fortsätter att undervisa om gudsrike innan han stiger upp för att sätta sig på maktens högra sida. Nu väntar vi på hans återkomst. När han kommer nästa gång kommer han inte som ett barn i en krubba eller som en lidande tjänare, nu kommer han som en kung. Vår kung och vår Herre! Och vi stämmer in på det som alla kristna sagt sedan apostlarnas dagar, “Han är uppstånden, han är verkligen uppstånden!”

Micael Lahtinen