Veckans Andakt: SÖK GUDS RIKE!

Eva Windahl 

Jesus började sin tjänst med att förkunna att GUDS RIKE ÄR NÄRA (Matteus 4:17) och uppmanar oss att ”sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.” (Matt. 6:33)  Han säger inte ”sök mig först eller sök Fadern först” utan sök först Guds rike! Varför är det så viktig? Jo, därför att när vi tar emot Jesus så blir vi medborgare i hans rike där han är Kung. När Jesus kommer tillbaka för att ”döma levande och döda ” (Upp 20:4) intar han sin tron och kommer att regera i tusenårsriket, hans konungadöme, på jorden. När vi söker Guds rike först- fokuserar vi på hans rike och hans prioriteringar och inte våra egna. Våra liv präglas då av det som är viktig för hans rike och alla dess medborgare. Vad är då detta rike? Jesus förklarar ”Guds rike är inte mat och dryck, utan rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande.” (Rom. 14:17) Vår livsstil och längtan borde vara att förtrösta på Kristi rättfärdighet och att vandra i frid och glädje inför Gud. Gör vi detta så kommer vi också att få allt annat som vi behöver i livet! Det kommer också ”per automatik” att leda till att vi gör goda gärningar för Gud, men det är då inte vi som arbetar, utan Kristus som lever och verkar i och genom oss genom sin Helige Ande. .

Hur söker vi då detta rike? Här kommer 7 olika sätt som kan hjälpa oss: 

  1. BÖN- genom att BE kommunicera vi med Gud där vi får veta hans vilja 
  2. GUDS ORD- vi lär känna honom genom det han har sagt, vad Gud tänker och vad hans vilja är.
  3. OMVÄNDELSE- vi vänder om från det som är synd i våra liv och tar emot hans förlåtelse
  4. PROKLAMERA Guds sanning- vi talar ut hans ord över våra liv och omständigheter.
  5. LOVPRISA honom för att Gud är värd allt vår lov! Han är den som har skapat hela universum och älskar var och en av oss så mycket att han gav det bästa han hade- sin som – JESUS- så att inte ska gå under utan leva för evigt tillsammans med honom.
  6. TACKSÄGELSE- när vi då TACKAR honom och söker honom först-kommer vi också att få allt det andra vi behöver- eftersom han är en god far som tar hand om sina barn. 
  7. SPRID goda nyheter! Världens behöver veta att det finns HOPP! När allt är nattsvart – har du och jag möjlighet att göra som Jesus som förkunnade för alla att det finns ett annat rike – Guds rike- där rättfärdighet råder, frid och glädje. Där finns det helande, befrielse och upprättelse och det bästa av allt – där är JESUS KUNG!  

 

Gör som Gud säger och du ska få se MIRAKEL! 

Ibland försöker vi lösa saker och ting på egen hand och i egen kraft precis som Petrus i Lukas, kapitel 5. Vi kämpar på men ofta UTAN att lyckas! Petrus och de andra hade fiskat HELA natten men på morgonen när Jesus ropar till dem från stranden- är de trötta, modlösa och hungriga. De har inget att äta och inget att komma med. Att vara fiskare på Jesu tid var tufft. Enligt den judiska historikern Josephus fanns det ca 230 fiskare som arbetade hård när de la ut sina nät bredvid sina båtar. Samtidigt fanns det gott om fisk i den stora sjön. Nyckeln till framgången blev några ord som Jesus ropade till dem (Lukas 5: 4-6): “Far ut på djupt vatten och lägg ut era nät till fångst.” 5 Simon svarade: “Mästare, vi har arbetat hela natten och inte fått något. Men på din befallning vill jag lägga ut näten.” 6 De gjorde så och fångade en så stor mängd fisk att näten höll på att gå sönder. 7 Då vinkade de åt sina kamrater i den andra båten att komma och hjälpa dem. Och de kom och fyllde båda båtarna, så att de var nära att sjunka.” 

När vi slutar att gå i egen kraft- när vi lyssnar på Guds ord och gör därefter kan vi, precis som Petrus och de andra lärjungarna, vara med om mirakel! Jesus såg deras behov och han vet också om dina behov- han ser hur du kämpar! Herren vill därför tala om för dig HUR du kan lyckas! Genom att lyssna på hans röst! När vi tar emot det som Gud vill säga och när vi följer hans befallningar – går vi inte längre i vår egen kraft utan i HANS KRAFT! Petrus svarade:  

”Men på din befallning vill jag lägga ut näten”. Han var beredd att försöka igen på Guds sätt. Vilken skillnad! Helt plötsligt fanns det sååå mycket fisk så att deras nät var på gränsen att gå sönder. När vi gör det som Gud säger- arbetar vi tillsammans med honom. Vi får inte bara det vi behöver utan vi får mer- för att välsigna andra! När vi kastar ut våra nät i tro- kommer Gud att fylla våra liv med sina välsignelser. Och precis som Petrus är du och jag kallade att fiska – att fiska människor till Guds rike. Vi kanske har försökt i egen kraft och det gick sådär- men idag: Lyssna på hans röst och våga ta ett steg i tro- och du kommer inte att misslyckas! 

DÖM INTE! 

Ibland går vi efter det yttre -det vi ser på utsidan. Det gjorde profeten Samuel när Gud kallade honom till att smörja en av Yishais söner till konung. Varje gång sa Gud: nej- det är inte han! De var ståtliga, starka och robusta krigare. Till slut frågade Samuel: är det alla? Nej, svarade Yishai, jag har en till.  Han är yngst och ute med fåren. Ung och tanig men orädd. En man efter Guds hjärta (1 Sam 13:14). Gud dömer inte efter utseende eller status eller skicklighet. Herren ser till hjärtat och om det är hängiven till honom (1 Kung 8:61). Vi ska inte döma andra eftersom vi ofta inte ser hela bilden. Vi ska inte heller göra som profeten Jona som hade bestämt sig angående invånarna i staden Nineve (ca 120.000). Han ansåg att de inte förtjänade Guds nåd när Herren kallade honom att gå dit för att predika omvändelse. Han gjorde tvärtom. Han bestämde sig för att åka så långt bort han kunde komma: till Spanien. Han tänkte inte heller på att han själv kom längre och längre bort från Guds vilja och nåd genom att vägra lyda Guds.  

Jona blev som invånarna i Nineve: rebellisk och nonchalant och därigenom drog han Guds dom över sig själv. Efter tre dagar i fiskens buk var han redo att omvända sig. Så går det också för oss när vi tror att vi vet bättre än Gud-när vi talar ut ord som är dömande och kärlekslösa. Men precis som Jona är även vi kallade att predika Guds nåd oavsett vad vi tycker och tänker om andra. Vi är kallade att förkunna GODA NYHETER! Att det inte finns hopplösa fall! Att det finns en andra chans och att Gud älskar alla människor och inte vill att en enda ska gå förlorat (Johannes 3:16).  

Hur gick det då för Jona och staden Nineve (i dåtida Assyrien)? Jona åkte till slut dit och gjorde det han skulle- MEN är var arg och besviken efteråt HUR kunde Gud? I hans hjärta fanns bara bitterhet över att Gud ville skona de som Jona tyckte inte förtjänade det alls- Israels fiender. Men Gud erbjuder sin frälsning till alla som vill ta emot evangeliet.  

Hur gick det för Nineve? Jo, de omvände sig ALLA- för en tid. Men sedan föll de tillbaka och övergav Gud. De fortsatte att dyrka sina avgudar och synda mot Gud och hela staden förstördes ca 612 före Kristus. Vad kan vi lära oss idag? Att Herren ser till hjärtat. Att vi inte är kallade att döma. Att Herren vill att alla människor ska bli frälsta oavsett om de förtjänar det eller inte. Att vi ska vara måna om att SE med Guds ögon på andra som behöver vår kärlek och förlåtelse. Så idag Om ni hör hans röst i dag, förhärda inte era hjärtan … (Hebr. 3:15) utan låt oss försöka att se förbi det yttre utan att döma. 

Eva Windahl