Veckans Andakt: Det välsignade arbetet!

Per-Olof Eurell 

Att få leva i Guds välsignelse är underbart. Den som är välsignad blir ofta också en kanal till välsignelse för andra. Ibland betonar vi mirakel och under. De är fantastiska att uppleva, men att leva från mirakel till mirakel innebär att leva från kris till kris. Så levde Israels barn under ökenvandringen. När de kom in i det förlovade landet upphörde den övernaturliga försörjningen av manna och vaktlar. Nu förväntades Guds barn att arbeta och leva efter principen om sådd och skörd. När de levde i välsignelsen blev det ett rikt liv. 

Genom Jesus och Hans verk på korset har Gud försonat hela världen, men det innebär inte att världen är frälst. Även om våra synder är försonade, så måste vi fortfarande omvända oss dvs. vända helt om från det gamla livet, där vi levde i olika synder och i stället låta Guds lag genom den helige ande få bli vårt rättesnöre. 

Dagens bibelord ska inte förstås som att hårt arbete är meningslöst och ingenting som den troende behöver ägna sig åt. Tvärtom är Bibeln tydlig med att arbete är någonting som är positivt. Att arbeta hårt är gudfruktigt. Att vara lat är ogudaktigt. 

Herrens välsignelse bygger på att det finns något att välsigna. Han vill välsigna dina händers verk om du tror på honom och lever för honom. Ytterst kommer dock välsignelsen från Herren, och det är på honom det beror.  

Vi ska både arbeta hårt och tro att resultatet i slutändan är helt beroende av Gud. Hur hårt vi än arbetar finns det avgörande faktorer som vi inte styr över. I jordbruket är det regn. I det moderna företaget kan det vara kunders efterfrågan, konkurrenternas beteende eller den allmänna konjunkturen.  

 

BÖN: Tack Gud för den nya spelplan du öppnat upp när jag ingått förbund med dig genom Jesu blod. Tack för att du vill välsigna mig så att jag i min tur kan välsigna och bli till välsignelse för andra! 

Gud kan göra större under – igen! 

Tänk inte på det som har hänt, bry er inte om det som förr har varit. Se, jag gör något nytt. Redan nu visar det sig. Märker ni det inte?  (Jesaja 43:18-19) 

När Gud sa till sina barn att de inte skulle tänka på det som varit refererade han specifikt till att de inte skulle tänka på det största undret de tidigare upplevt – uttåget ur Egypten. Gud fick Farao att ändra sitt hårda hjärta. Efter slaveri och förnedring släpptes Guds folk och Faraos armé drunknade i Röda havet, sedan Gud först övernaturligt delat havet för Mose och hans folk. Verserna innan löftet talar just om det. Så säger Herren, han som gjorde en väg i havet, en stig i väldiga vatten, han som förde vagnar och hästar dit ut, en mäktig krigshär. Där blev de liggande, de reser sig aldrig mer. De utplånades, de släcktes som en veke. (Jesaja 43:17-18) 

 Naturligtvis vill Gud att vi ska minnas hans tidigare stora gärning, men han vill inte att vi ska sitta fast i dem. Varför? Jo, därför att han vill göra nya, minst lika stora, under.   

 Gud vill tala till oss idag genom detta löfte. Det bästa ligger inte bakom. Gud vill gripa in och göra nya under i ditt liv. Gud kan till och med förändra fientligt inställda personers attityder och tankar. Att förändra en persons tankar och attityd är i princip omöjligt. Kanske befinner du dig i en situation av låsta relationer. Gud kan få en förändring tillstånd! Han kan befria ur hopplösa situationer. Han har inte bara gjort det förut. Han gör det igen!! 

 BÖN: Tack för alla under Du har gjort tidigare! Tack för de specifika bönesvaren jag har fått se i mitt liv! Men nu vill jag tacka dig för att det bästa fortfarande ligger i framtiden. Du gör någonting nytt, och jag vill bli en del av det. 

Per-Olof Eurell